Jakie powinny być kulki, by nawet w zimnej wodzie zachęciły karpia, czy amura do brania. Po latach doświadczeń, prób i eksperymentów możemy stwierdzić, że nasza seria przynęt COLD WATER dobrze pracuje i wabi ryby nawet w zimnej wodzie. Podczas ich tworzenia zwracaliśmy uwagę na to, które substancje lepiej rozpuszczają się i rozprowadzają w zimnej wodzie, a które pozostają na dnie i zamierają. Tutaj nasuwa się przykład jak mega skuteczny olej w letniej porze, może być bezużyteczny w niskich temperaturach. Staje się po prostu bardzo lepki i nie jest w stanie rozprowadzać aromatów przy dnie. W produkcji kulek o słodkich smakach używamy więcej białek mlecznych, które dodatkowo stymulują karpie i amury do żerowania w okresie tzw. zimnej wody. Lepsza rozpuszczalność produktów serwatkowych i enzymów białka sprawiła, że #ANANAS, #extraMORWA, Coco Jumbo, Whiskey świetnie sprawdzały się zarówno w okresie wczesno wiosennym, późno jesiennym, a także letnim. Można powiedzieć – kulki całosezonowe. Co do rozmiarów to w pierwszej kolejności należy zacząć od tych mniejszych - 15mm, chyba, że woda bogata jest w białoryb, wtedy sięgamy po kulki o średnicy 20mm. Można także użyć kombinacji kulki tonącej z małym dumbellsem, lub mikro pop-upem o średnicy 10mm. Taka kombinacja pozawala na jeszcze łatwiejsze zassanie przynęty przez leniwego karpia.
#ANANAS to przynęta bazująca na bogatej naturalnej mieszance bazowej z dodatkiem ekstraktów i niezwykłego aromatu ananasowego. Proporcje składników są tak zbilansowane aby przynęta dobrze pracowała zarówno w zimnej jak i ciepłej wodzie. Idealnie wymierzona ilość tłuszczu, białek i węglowodanów powoduje, że kulki #ANANASA zaczynają są prace już po 60s pobytu w wodzie. Struktura kulki stopniowo pęcznieje uwalniając substancje wabiące ryby. Aromat jak i składniki mineralne oraz biała transportowane są w wodzie aż trafiają do receptorów ryby, która odczytuje go jako wartościowy, naturalne i zdrowy pokarm tym samym decydując się na pobranie go. Ryby chętnie wracają ponieważ idealny bilans składników sprawia, że kulki proteinowe są szybko trawione i łatwo wydalane z organizmu ryby.
Kulki #ANANAS wytwarzane tradycyjną metodą HAND MADE, dlatego też ich kształt jak i rozmiar może się nieznacznie różnić. Kulki zawierają m.in.:
Nowa, jeszcze lepsza seria kulek ze skorupkami jaj, ze zwiększoną ilością białek mlecznych oraz protein roślinnych. Teraz pracują zarówno w ciepłej jak i bardzo zimnej wodzie, oddając zawarte w nich aromaty.
Przykładem są letnio - jesienne testy na wodzie PZW, gdzie do końca listopada Monika i Łukasz z powodzeniem łowili karpie i amury nawet w temperaturze poniżej 7 stopni Celsjusza.